A munka felszabadít. Kivéve amikor nem önszántadból végzed azt. A bevezető körítést most mellőzzük.


Gyermekmunka

Általában feszengünk, amikor meghalljuk ezt a szót, és keressük a homokot, hogy beleáshassuk a fejünket. És miért is? Ja azért, mert a mi kezünk is benne van abban, hogy becslések szerint a világon nagyjából 200millió gyermekmunkás dolgozik? Hogyan veszünk részt benne? Például úgy, hogy megeszünk egy csokit. Igen, azt az olvadós, ropogós, celofános, mogyorós csodát...Meg a véreset. Hmmm.

A Fülöp-szigeteken kb. 300ezer gyermek dolgozik embertelen körülmények között azért, hogy nekünk meglegyen a mindennapi csoki adagunk. A gyártóknak az a célja, hogy a költségeiket minimalizálják, a munkáltató az alacsony bevételből adódóan pedig nyilván nem tudja rendesen megfizetni a munkavállalót, így inkább gyermekmunkást alkalmaz, és kifizeti neki a napi 2dollárt sem meghaladó fizetését. Vagy annyit se...

Pár éve a Nestlé  botrányba keveredett, amikor kiderült, hogy az elefántcsontparti ültetvényekről származó kakaóbab bizony gyermekmunkásoknak köszönhetően kerül a boltokba pl. Kit Kat, Twix, MilkyWay, Snickers, Butterfinger vagy éppen M&M'S csoki formájában. Arról az apróságról már nem is beszélve, hogy ezt bizony a csomagoláson még hangyaméretű betűkkel sem tüntetik fel, így a lelkes vásárló amikor meglepi drága kis porontyát egy szelet csokoládéval, mert az ötös osztályzatot hozott haza a suliból, akkor éppen egy ilyen felháborító kizsákmányoláshoz asszisztál.

Ez a kevésbé fájdalmasabbik eset, mármint a vásárlókat illetően. A felfoghatatlanul szomorú az, amikor a kedves vásárló mindezek tudatában mégis az adott termék mellett teszi le a voksát. Az "érdekel is engem?", meg "az ettől még nem szűnik meg a gyermekmunka" elvek szellemében...
 

De nem csak a csoki lehet véres.

Biztos mindenki ismeri Kanye West hangzatos dalát, amelyben a gyémántról énekel átszellemülve, könnyekkel küszködve...igen-igen az a West, aki nem sokkal később elvette a méretes idomairól elhíresült celeb lányt, aki minden bizonnyal nem olyan gyémántokban tetszeleg, amely gyermekmunkások szenvedéséhez kötődik...Biztos szociálisan és érzelmileg mindketten elképesztő érzékenységet tanúsíthatnak, ha előszeretettel parádéznak valódi szőrméből készült darabokban... Kis kitérő után térjünk vissza a gyémánthoz.

Tökéletesen ki van ez találva kérem szépen: a kis rabszolga fillérekért dolgozik, majd a hasznot a libanoni felvásárlótól kiindulva, az antwerpeni, a tel avivi és végül a londoni gyémánttőzsde emberkéi bezsebelik. Azt hiszem egyértelmű, hogy az kaszálja a legnagyobbat, aki a sor végén áll. Az öltönyös-finom úriemberek...

Na de érdekel is ez minket? A lényeg, hogy az általunk imádott sztárocskák vakítóan ragyognak gyémántban, szőrmebundában, számít is más gyermek, nem beszélve állat szenvedése nekünk? Könyörgöm, mégis mik vagyunk mi? Valami érző lények?! Esetleg emberek...?
 

A gyermekmunka nyilván nem csak ezen a két területen van jelen, de ha az összeset felsorolom, akkor soha nem lesz vége  bejegyzésnek, így a teljesség igénye nélkül még pár végtelenül szomorú információ:
nem is olyan régen a H&M és a Next ruházati cégek is botrányba keveredtek, amikor felvállalták, hogy 2015-ben szír gyermekmunkások is dolgoztak a beszállítóik törökországi gyáraiban. A bibire akkor derült fény, amikor a cégek a a Business and Human Rights Resource Centre (BHRRC) nevű szervezet kérdésére válaszoltak. A megkérdezettek közt ott volt az ASOS, az M&S, a Superdry  és a Debenhams is, ők viszont nem nyilatkoztak arról, hogy foglalkoztatnak-e szíriai gyermekmunkásokat, míg pl. a River Island és a New Look finom és gerinctelen hozzáállást tanúsítva egész egyszerűen semmilyen infót nem közölt a tisztelt nagyérdeművel...

De ne feledkezzünk meg a tea-,dohány- és kávéültetvényekről sem, ahol szintén jellemző, hogy gyermekmunkásokat alkalmaznak, de mint már írtam a sor sajnos itt nem ér véget...

nagydologsprint

nagydologsprint

nagydologsprint

nagydologsprint

nagydologsprint

nagydologsprint

A munka világában szintén az abszolút kizsákmányolás áldozatai az állatok.

"Mert megérdemlem" jelenti ki az éppen aktuális üdvöske a szirupos világból, te pedig rohansz, hogy ugyanolyan árnyalatú rúzzsal fesd ki a szádat, ettől remélve azt, hogy szebb és boldogabb leszel. Közben pedig csak max. ugyanolyan tucattá válsz, mint a többi agyhalott, akiket ezek a kitalált, széria emberek vezetnek.
Na de érdekel is az téged, hogy az adott kozmetikai cég kegyetlen állatkísérleteket folytat? Dehogyis. Egyedinek és többnek érzed magad márkaemberként, és észre sem veszed, hogy már rég nincs egy önálló nyálad sem.
Viszont jó hír, hogy ha mozog a mellkasodon belül valami, és érzelem is szorult beléd, akkor tudatos vásárlóként megteheted, hogy nem támogatod sem a gyermekmunkát, sem az állatkísérleteket.

A mai világban rengeteg lehetőségünk megadatott ahhoz, hogy tájékozódjunk. Tegyünk így, és törekedjünk arra, hogy ne csak mi érezzük magunkat jól a bőrünkben. Mert bármilyen meglepő tény is, de elméletileg az emberiség a teremtés koronája. Nosza, akkor talán ideje lenne ezt tettekkel is alátámasztani.

Ahogy egy néhai és általam tisztelt bölcs egyszer mondta: a nagy dolgok ott kezdődnek, hogy ember maradsz ebben az embertelen világban.

nagydologsprint

nagydologsprint

nagydologsprint

nagydologsprint